Søk i denne bloggen

torsdag 5. mai 2022

Nyhetsmediet RT hevder Polen planlegger å okkupere Vest-Ukraina. En konspirasjonsteori?

Det russiske nyhetsmediet RT hevder Polen planlegger å okkupere Vest-Ukraina. Konspirasjonsteorier eksisterer ikke i vakuum. Var «Odessa massakren» i 2014 en massakre eller en tragisk ulykke. Samme historie kan fortolkes ulikt, beskrives ulikt og gi ulike konklusjoner.










Det russiske nyhetsmediet RT hevder at Polen planlegger å okkupere Vest-Ukraina. Mina Hauge Nærland presentere i en kommentar i Aftenposten 3. mai Margarita Simonjan som er redaktør for RT, det som tidligere var Russia Today. Nærland er bekymret. RT formidler nyheter på engelsk, arabisk, spansk, tysk og fransk og gjør dette ved å oversvømme leserne med så mye informasjon og desinformasjon at man ikke lenger klarer å skille hva som er sant og usant. RT er nå blokkert av EU og redaksjonen i USA er lagt ned. Men i Norge er RT fortsatt tilgjengelig og Nærland har erfart at en nyhet fra RT om at Polen, ifølge Moskva, har en hemmelig plan for Ukraina. Polen vil okkupere Vest-Ukraina etter avtale med USA. Flere nordmenn har fanget opp denne «nyheten» og spredt den på sosiale medier uten å angi hvor nyheten kommer fra. Nyheten om Polens planer er såkalt fake news, en oppdiktet konspirasjonsteori, men Nærland mener at kanskje ikke alle som fanger opp denne nyheten fra mennesker de kjenner vil forstå det. Kanskje de formidler nyheten videre i beste mening, som en advarsel, i frykt for at det kan være sant.

Konspirasjonsteorier eksisterer ikke i et vakuum. ElzbietaDrazkiewics har forsket på konspirasjonsteorier relatert til vaksinemotstand og presenterte sine tanker i tidsskriftet Nature Vol. 603 fra 31. mars i år. Hun adresserer spørsmålet om hvordan vi bør forholde oss til konspirasjonsteorier og hvordan og hvorfor de spres. Hun advarer mot å definere mennesker som «tror på» konspirasjonsteorier som «de andre, de uopplyste». Konspirasjonsteorier eksisterer ikke i et vakuum. De forsterker eksisterende redsler og ideer om menneskers plass i verden. Dette gjelder også i forhold til stormaktskonflikter og krigshandlinger. Drazkiewics forholdt seg i sin studie til vaksinemotstandere i USA, Polen og Irland og kunne påvise at historie, kultur og erfaringer var avgjørende for å forstå vaksinemotstanderne. De opplevde og tenkte forskjellig. Er man russer i Moskva, ukrainer eller polakk med eller uten tilknytning til Russland så er det ganske sannsynlig at ideen om Polen har planer om å okkupere Vest-Ukraina etter avtale med USA vil bli fanget opp og forstått på ulike vis. Konspirasjonsteorier må undersøkes med innlevelse er Drazkiewics konklusjon.

Ulike syn på «Odessa massakren» i 2014. RT presenterte 2. mai et oppslag med følgende tittel. «Burned alive: «How the 2014 Odessa massacre became a turning point for Ukraine». Her er historien at et sammenstøt mellom aktivister fra ulike leire i tilknytning til valget i Ukraina i 2014 førte til massemord i Odessa og at de som sto bak udåden aldri ble straffet. «Anti-kupp aktivister», de som var tilhengere av president Yanukovich, som da allerede hadde flyktet til Russland, søkte etter hvert tilflukt og barrikaderte seg i en fem-etasjers bygning tilhørende byens Handelsforeningen. Angriperne satte fyr på barrikadene og på telt i gatene. Ifølge Wikipedia omkom 48 mennesker, derav 42 i Handelsforeningens hus. Wikipedia bekrefter også at ingen er tiltalt i saken.

Steigan.no er historien slik: «2. mai 2014 satte nazistiske pøbler fyr på Fagforeningenes hus i Odessa. Inne i bygningen var kanskje et par hundre anti-Maidan-aktivister. Nazistene ville brenne dem levende og sang hånlig om å «grille coloradobiller» (nedsettende navn på russisktalende). Mange av dem som prøvde å komme seg unna flammene ble skutt eller slått i hjel. I alt ble nesten femti mennesker drept av nazipøblene den dagen. Det var den verste nazimassakren etter annen verdenskrig.»

VG omtaler saken slik under tittelen «Den påståtte «massakren» i Odessa: «Vladimir Putin og andre i Kreml bruker tragedien i Odessa 2. mai 2014 som et bevis på at Ukraina er fullt av nynazister som må stoppes. I virkeligheten var det slutten på et regelrett slag i sentrum av byen, knyttet til et forsøk på å opprette en separatistrepublikk».

Samme historie, ulike fortolkninger, beskrivelser og ulike konklusjoner. «Odessa massakren» er ikke en konspirasjonsteoretisk konstruksjon. De aller fleste vil trolig være enige om at det som skjedde denne dagen Odessa lå langt utenfor grensen av det akseptable. Her er den trukket frem fordi jeg mener den illustrerer Drazkiewics påvisning av at samme hendelse, her med tilpasset ordbruk, kan utnyttes til å trekke vidt forskjellige konklusjoner og konsekvenser. Var aktørene Maidan-aktivister og anti-Maidan-ativister eller var de Nasjonalister eller Nazister og anti-Maidan-aktivister? Var hendelsen en massakre eller et sammenstøt med svært dramatiske, uheldige og beklagelige konsekvenser?  Ordene som velges er avgjørende for fortolkningen og forståelsen og hva historien kan brukes til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar